tisdag 22 februari 2011

Märkligheter i inrikespolitiken

Jag noterade att Växjös kommunalråd Bo Frank får en rejäl lönehöjning, till över 61 000 kronor, vilket motsvarar ett lönelyft på 17%. till skillnad från Täby där de "bara" höjer med 8%, även om artikeln skvallrar om flera kommuner som är ännu värre... Hur ska man nu kunna predika att andra ska ta ansvar?

Jag satt med i den parlamentariska kommittén i Älmhults kommun under föregående höst när vi diskuterade och gav förslag för vad vårt kommunalråd skulle ha. Vi jämförde med vad kommunerna runt om vår hade och vad andra kommuner hade i liknande storlek som vår i andra delar av landet och kom fram till en lön på drygt 40 000 kronor, vilket även det är en bra lön och det var jämförbart med vad de andra kommunerna hade.

Naturligtvis ska heltidspolitiker, med betydligt över 40 timmar i veckan som exempelvis ett kommunalråd har som arbetstid, ha bra betalt. Jag har något vagt minne av att Peltola, som är kommunalråd i Älmhult, har talat om 60 timmar i veckan istället.

Men nu blir det genast märkligt. Grannkommunen Ljungby har höjt sina löner för sina kommunalråd (det så väl som Älmhult och Växjö är alliansstyrt), så då är ju frågan om man i Älmhult, som tog hänsyn till grannarna, ska höja också.

Det tycker ju inte jag personligen däremot, och inte Vänsterpartiet i stort heller...

Jag skrev följande som kommentar hos smp.se i artikeln om Bo Frank:

Nu tycker jag visserligen att man ska ha bra betalt som kommunstyrelsens ordförande eftersom det är mer än 40 timmar i veckan, har en utsatt tjänst och man får offra en del privatliv.

Men 17%-ig ökning känns som ett hån och jämföra med en riksdagsman tycker jag inte är jämförbart heller.

Samma ökning som de vanliga anställda får ut vore mer lämpligt.
I övrigt noterar jag att det antagligen är det första inlägget på flera år som Bo Frank inte kommenterar av de artiklar hans namn är nämnt på här på Smålandspostens hemsida :) 
Ska man jaga andra märkligheter i inrikespolitiken så konstaterar jag att vi har fler poliser men färre lösta brott med moderaternas politik och att det finns brister för offerna och deras skydd, samt att medlemsantalet sjunker där de har valfuskat och att det finns uppenbara anledningar att tro att det är politiker som idag finns i riksdagen som inte skulle varit där med demokratiskt vettiga metoder.


Välfärd skapar ekonomisk stabilitet är en sanning. Inte undra på att det här landet känns skakigt, när moderaterna ger bort gratis arbetskraft utan krav på mottagaren eller att det ska leda någon vart. Att Fas3 inte ger jobb, då bara 3 av 10 får jobb, förvånar inte någon som varit där, för det är som med utförsäljningen av skolor m m, att det verkar lösa sig bara det är en privat satsning, oavsett om det finns någon genomtänkt tanke bakom eller inte...


Se gärna TV4:s undersökning som bland annat visar på  Miljoner till företag utan F-skattsedel


Vi behöver inte mer otrygghet i våra anställningar, vi behöver fast jobb till löner som går att leva på och med förutsättningar som gör att vi kan må bra.


Ett litet hopp finns där i att både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna får fler medlemmar. Det kan på sikt ge fler väljare också!


Läs även Inga hjältar här - men däremot i LibyenEtt märkligt uppförande och Vilken väg väljer ni? som alla kommer in på regeringens märkliga agerande i många olika frågor.


Uppdaterat Efter långt om länge, och efter att de rödgröna kritiserar regeringen, så kommer äntligen statsministern med det uttalande utrikesministern inte vågade göra.. Eller vågar han egentligen säga något? Artikelns rubrik, Reinfeldt kräver Khadaffis avgång, stämmer inte helt överens med innehållet. Tydlighet vore mycket bra här... 


Uppdaterat 2 Kvällsposten listar de kommunalråd i södra Sverige som fått högst ökning och Bo Frank som jag nämner i början av artikeln är nummer två...


Media ab ab dn dn dn dn dn dn dn dn dn dag dag dag dag hd hd hd hd hd hd smp smp exp exp gp gp gp gp skd skd skd nsk nsk svd svd svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. Bildt i P1 idag var rena skämtet. Om jag förstod honom rätt hävdade han att de sidor han talat om var de olika stammar som var inblandade i konflikten, inte regimen och frihetsrörelsen. Verkar inte alls vara en efterhandskonstruktion...

  SvaraRadera
 2. Är ingen expert men Khaddafi verkade prata om sig själv i tredje person väldigt mycket i det senaste talet till folket, det kan väl inte vara helt friskt!? Det finns ju också en känd svensk i ledande ställning som vid minst ett tillfälle talade om sig själv i tredje person när en person i egna ledet ville rösta annorlunda än resten av sällskapet. Skall skottet mot en “pip” “pip” komma innifrån, var det visst han sade. Har allt sedan jag hörde det första gången oroat mig för det psykiska hälsotillståndet hos den mannen. Någon som vet vem jag menar?

  SvaraRadera
 3. Det du skriver om är politiskt kålsupande som har förekommit långt innan vi fick en regering som vill annat än att ge så lite som möjligt till alla!
  Man kan inte skapa jobb med anständig lön. Det krävs företag som vågar anställa. Och anställa vågar man bara ifall det inte innebär en orimlig ekonomisk börda att anställa någon som sedan inte går att bli av med.
  Hur kan du konstatera att vi har färre poliser men mindre uppklarade brott? Du menar antagligen att du tycker att det verkar som om...
  Har polisen valfuskat? Vilka medlemmar hos polisen har i så fall minskat!
  Det som är tryckt behöver nödvändigtvis inte vara sant i ett öppet demokratiskt samhälle!
  "vettiga demokratiska metoder", det vore intressant att höra en kommunist utveckla det resonemanget.
  Vänsterpartiet (kommunisterna) och sossarna får fler röster när de kan presentera en egen politik som inte går ut på att ta ifrån alla allt, för att sedan ge de bestulna möjligheten att ansöka om att få tillbaka det.
  När de premierar ansträngning istället för avundsjuka!

  SvaraRadera
 4. Harry - Jag är ingen kommunist och har alltid varit för demokrati. Ansträngning och jobb har alltid lönat sig framför arbetslöshet och sjukskrivningar.

  Självfallet har kålsuperiet förekommit innan men det skulle ju bli så mycket bra förändringar med en borgerlig regering. I själva verket blir det ju sämre, utom möjligen för de med mycket pengar.

  SvaraRadera
 5. Jag tror ärligt sagt inte det är många som klarar av att sitta vid makten länge utan att tro att de är osårbara. Khaddafi är precis som alla andra i samma sällskap, Hitler, Stalin, Idi Amin med flera fartblind och har glömt att känna efter om fötterna fortfarande står på marken. Och när de märker att de faktiskt är dödliga får de panik och gör mindre trevliga ting. Makt berusar och alla vet att när man är full, då spelar inget någon roll.

  SvaraRadera