lördag 26 februari 2011

Full sysselsättning ska vara målet

Gårdagens inlägg om orättvisor och hur skattepengar fördelas till företag och inte behövande människor, något som äntligen verkar fått den naive och dåligt utbildade skolministern att vakna till liv berör onekligen det här inlägget också.

Det vore mycket bättre att försöka, via något liknande som Kunskapslyftet, få in människorna som befinner sig i Fas 3, som inte är faktiskt sjuka enligt gängse medicinska bedömningar, på utbildning. Gärna en utbildning som ger ett jobb i slutändan, inom något som efterfrågas, istället för att låta företag tjäna pengar på deras olyckliga situation, utan att ställa knappt några krav på dem. För vem tror på att healing ger jobb till de utan? Och vem tror inte på att bra och snabb sjukvård behövs för att bli frisk snabbare?

Människor som är sjuka får svårare att få hjälp, med tanke på nerdragningar där det behövts mer hjälp.

Det är absurt att det ställs hårdare och hårdare krav på  människor som ska ha bidrag, vilket enbart gör dem fattigare, men inte på företagen som tjänar mycket pengar på andras olycka, och ofta enbart erbjuder förvaring utan något på längre sikt som löser situationen för de utan jobb. Det i en tid när företagen kräver mer utbildad personal och där de inte vill utbilda själva och där jobbcoacherna knappast utbildar dig på allvar.

Naturligtvis är fullsysselsättning eftersträvansvärt, om än orealistiskt, men att ha det som mål finns det inget fel på att ha.

Läs gärna Fas 3 ger inte jobb enligt forskare.

Som sagt innan så behövs det verkligen en räddare från S för att ta oss ur det här och den räddaren kan få hjälp av de interna bråk som drabbar mittenpartierna, som är konstant krympande på bekostnad av moderaterna och tar till desperata förslag.

Media exp nsk hd hd gp gp gp skd skd nsk nsk nsk nsk svd svd svd svd svd svd dn exp exp exp kvp dag smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. Det här var för ett antal år sen, men det är nog knappast bättre idag... En kille jag kände var arbetslös, men hade fått löfte från en tatuerings-studio att om han gick där som lärling ett par månader och lärde sej tatuera skulle han få fast jobb sen. Tatuerarna var helt seriösa och villiga att skriva ett kontrakt på detta enligt alla konstens regler; om han först lärde sej jobbet så skulle han få fast anställning. Så han tänkte att han skulle kunna få KAS (tror jag det var, tror inte han var berättigad till A-kassa) under dom månader han lärde sej, men icke. Han var tvungen att gå arbetsförmedlingens kurser, annars blev han av med bidraget. Han bara "men ingen får ju jobb efter era kurser", dom bara "our way or the highway". Till slut löste han det hela genom att skriva in sej på en kort kurs på universitetet och få CSN (även fast han visste att han inte skulle ha tid att ta några poäng på kursen) under tiden han gick som lärling. Nu har han jobbat där i en massa år.
  Man tycker dom kunde vara lite mer flexibla istället för att bara gegga runt med sina fåniga kurser som ändå inte leder nånstans.

  SvaraRadera
 2. Jag vet att det inte var bra innan heller, definitivt inte. Men jag har fattat det som att det i många år funnits möjlighet att anställa människor med varierande bidrag från AF. Men det kanske bara gällt långtidsarbetslösa?

  SvaraRadera
 3. Ja jag tror det. Den här killen hade inte varit arbetslös mer än ett halvår tror jag. Det var iaf en helt vanlig anställning han fick sen, när han lärt sej jobbet.

  SvaraRadera
 4. Egentligen märkligt att det inte kan gälla de som varit arbetslösa lite kortare också, om man inte ser att de är lätta att få ut i arbete.

  SvaraRadera
 5. Tänk nytt istället! Det riktigt visionära målet bör givetvis vara marginell (eller helst obefintlig) sysselsättning. "Staten och kapitalet" ser båda "full sysselsättning" som utopin och där har vi delvis roten till det onda.

  Framtiden omöjliggör full sysselsättning så varför inte agera redan nu i linje med denna framtid för att både äga verklighetsanknytning (vilket verkligen inte alla som vurmar för Sveriges mest perforerade geometriska artefakt, dvs "arbetslinjen", gör) och framtidsdefinition?

  SvaraRadera