fredag 29 januari 2010

Är det dags att tänka om nu då?

Oavsett om det gäller politiker eller poliser som begår olika former av övergrepp, oavsett om det är mer indirekt via barnporr eller mer direkt mot tonårstjejer som tvingas till sex under förnedrande former så är det självfallet illa nog att skriva ett långt och upprört blogginlägg om. Det finns det ingen vettig människa som har någon annan åsikt än den samma som min.

Men det gör så många andra, så jag har absolut inget att tillägga till vad andra sagt, mer än att jag hoppas att de utsatta får hjälp och de skyldiga blir dömda.

Men vad det gäller den höga polisen så kan jag lyfta fram att i det här fallet så hör man absolut INGEN som säger emot och försöker bortförklara polisens agerande. Annars brukar attityden vara så illa hos många människor att resonemanget omöjligt kan bli på annat sätt än att det ses som omöjligt att poliser begår brott och att det alltid är alla andra som begår fel.

Är det dags att tänka om nu, och konstatera att det inte går att slå ifrån sig och vägra tro det är sant, när  man läser om poliser som begår brott i olika former?

Att poliser bli okynnesanmälda i högre grad än andra och att gemene man många gånger har svårt att veta exakt hur mycket våld polisen faktiskt får använda är en sak. Men det är svårt att tro att poliser är så mycket mer felfria än resten av medborgarna att de i så mycket högre grad än alla andra förtjänar att bli frikända.

Läs gärna Hur ser kvinnosynen ut i Sveriges poliskår?:
Kvinnomisshandel är Sveriges polisers vanligaste brott utanför jobbet. Till skillnad från civila svenskar där trafikbrott toppar listan. Mellan 1998 och 2008 åtalades 48 poliser för grov kvinnofridskränkning eller misshandel av fruar, sambor och expartners. Men väldigt få anmälningar, bara en procent, leder till åtal. Betydligt färre än anmälningar mot män i‑allmänhet.
En förtvivlad kvinna skriver till mig. Hon har upprepade gånger anmält sitt ex, som är polis, för misshandel och våldtäkt och fått sina skador dokumenterade. Förundersökningen lades först på is. Den återupptogs efter påtryckningar från medierna, men det går långsamt. Något besöksförbud är inte utfärdat. I ett och ett halvt år har kvinnan nu levt gömd. Hon vågar inte gå ut ensam. Mannen har flera gånger hittat henne – han är ju polis och fortfarande i‑tjänst. Hur ska man som brottsutsatt kunna lita på polisen när de inte ens beivrar brott bland sina egna?
Det finns fler problem. Sverige har flest anmälda våldtäkter i‑Europa, 46 per 100 000 invånare. Det kan i och för sig vara en bra siffra som tyder på att tabut är brutet och att det numera är okej för svenska kvinnor att berätta om sexövergrepp. Om det inte var för att även uppklarningsnivån hamnar på jumboplats, bara 13 procent av de anmälda brotten går till åtal.
Hur ser kvinnosynen egentligen ut i den svenska poliskåren, bortom alla vackra ord om genusperspektiv och jämställdhet?
Nu misstänks en pensionerad före detta hög polischef för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt på flera unga flickor. Åtminstone en av dem är 14 år. Han ska ha fått kontakt med dem via internet. Allting är, som det brukar när en polis är inblandad, mycket hemligt. Men att som vuxen ha sex med en minderårig klassas enligt den nya sexlagen som våldtäkt. Det är också, sedan ett halvår tillbaka, olagligt att överhuvudtaget kontakta barn i sexuella syften. Mannen har profilerat sig just på jämställdhetsfrågor, hållit föredrag om vikten av trovärdighet i polisens jämställdhetsarbete och att som man kunna sätta sig in i‑kvinnors situation.
Representanter från polisen kommer sannolikt hävda att den här mannen var en ulv i fårakläder, ett udda rötägg. Jag köper inte det. Jag tror inte att var och varannan polis är en potentiell kvinnomisshandlare eller pedofil. Men det finns en misstro mot nya lagar som kvinnofridslagen, sexlagen och groominglagen bland svenska poliser och åklagare. Det måste de jobba med.
Sadistiska kvinnoplågare, oavsett vilka de är, förtjänar att dömas och fängslas eller hamna på en väl låst psykavdelning med lämplig hjälp.

ab ab ab ab svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn sds sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar