måndag 22 mars 2010

Grattis!

Jag var rätt säker  på när jag skrev Go Go Go! att vårdreformen skulle röstas igenom i USA, men helt säker kan man aldrig vara när det gäller det konstiga stora landet i väster...

Men så blev fallet och till och med jag som inte alls påverkas av landets sjukvårdsreformer känner en stor lättnad för alla de med små resurser som får en möjlighet att få sjukvård av bättre kvalité än tidigare och det är skönt att få se Obama få en stor framgång också.

Egoismen är dock slående, då det skrivs om att många amerikaner är nöjda med sin sjukvårdsförsäkring. Problemet är väl inte att många är nöjda, utan att många är utan, och att man i ett land, i synnerhet ett land som påstår att kristen tro  är så viktig, ser till att även de grupper med dåliga förutsättningar för att betala dyr vård får en bra vård så att de kan överleva.

Det ser dock ut som om Obama gav abortmotståndarna ett löfte om att inte låta statliga pengar finansiera aborter.

Det är naturligtvis inte särskilt bra, men det känns i sammanhanget av att 19% av landets befolkning är utan sjukförsäkring, som ett relativt liten sak att uppoffra, i synnerhet om man istället kombinera det hela med lättillgängligare och billigare preventivmedel.

Jag är så glad att problemen inom svensk sjukvård är av en helt annan art...

Nu väntar vi bara på att det blir fart på mellanösterpolitiken när den största stötestenen inrikes är avklarad! Vilket behövs med tanke på hoten om nybyggnationer på det som egentligen inte är Israels mark alls...

Mer media svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag gp exp exp exp exp exp hd hd hd ab ab kb

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Saken är den att när man talar med dem så tycker en hel del amerikaner att det finns en vits i sig att personer som man upplever "inte gör rätt för sig" inte har lika bra sjukvård som de som gör det. Det är därför argumentering som går ut på att de ofta ändå får betala för dessa personers sjukvård när behovet blir verkligt akut inte alltid biter.

  SvaraRadera
 2. 1. Är aborter av anledningar som inte är direkt relaterad till moderns akuta hälsa något som skall läggas till på de 940 miljarderna i ett land där en stor del av vården alltjämt kommer att vara privatfinansierad?

  2. Varför inte slänga på annan selektiv vård som plastikirurgi och tandvård också om man ändå har pengapungen på plats?

  3. Det finns gott om behandlingar och mediciner som inte heller det svenska sjukvårdssystemet subventionerar. Inte nödvändigtvis pga effekt eller kostnad utan pga samma godtycklighetssymtom som drabbar all statlig styrning, inklusive den amerikanska hälsoreformen.

  SvaraRadera
 3. Olof - Jag kan i och för sig förstå det resonemanget, även om jag inte håller med om det. Fast så kan man resonera om skattefuskare i Sverige också och lyckligtvis så gör vi inte det :)

  SvaraRadera
 4. Cheng - Ja det tycker jag eftersom graviditeter som inte önskas brukar dra med sig mycket mer elände. En jämförelse jag såg för något år sen var att exempelvis brottsligheten ökar när möjligheten till abort minskas radikalt 15-20 år efter lagarna förändras eftersom det blir mer barn som växer upp oönskade och under svåra förhållandena. Frågan är om det är värt det?

  Nu vet jag inte vilka du syftar på men jag tycker exempelvis att det är dags efter 800 år att likställa tänderna med resten av kroppen vad det gäller läkarvård...

  SvaraRadera