måndag 22 mars 2010

Strejk eller inte?

Jag noterar att strejkrisken jag skrev om igår knappast har minskat sen jag skrev det föregående inlägget, även om det påstås annat från vissa håll... Jag tror ärligt talat att det för en gångs skull är ett mycket bra vapen att förhandlingarna sker i närheten av påsk eftersom påsk är en sån tidpunkt på året som det definitivt ger verkan av att dra igenom en strejk.

Självfallet så är jag egentligen bara glad om man slipper strejk eftersom det borde gå att lösa meningsskiljaktigheterna mellan parterna. Jag ser att många tycker synd om handlarna som riskerar att tappa inkomster. Men det samma gäller självfallet facket och strejkkassorna som naturligtvis inte har pengar som räcker för evigt att försörja sig med.

Men som jag skrev tidigare, och fick bekräftat i kommentarerna, så är bara det faktum att Handelsmedlemmarna förväntas jobba gratis efter stängningsdags på flera arbetsplatserna, när kunderna inte gått hem när arbetsdagen slutat, mer än anledning nog att sätta hårt mot hårt, i synnerhet när det gäller arbetsplatser vars grundlöner inte är höga normalt sett.

Med tanke på att många inte vågar säga ifrån om en sån sak, så lär det knappast bli lättare att diskutera om vad som ska vara OB-tid mot en stark motpart, i synnerhet inte som enskild anställd...

Självfallet ska man ha löner som man kan leva på och det är det tveksamt om de lägst betalda inom ett antal yrken verkligen har.

Uppdaterat Det är naivt att 6 av 10 aftonbladet.se läsare att tro att de själva kan löneförhandla bättre än facket. Det kanske kan stämma på de som har någon form av specialistkompetens eller liknande, men nu när vi ändå talar om Handels så betvivlar jag uppriktigt sagt verkligen på att så många av deras medlemmar är så pålästa att de klarar sig bättre utan facket.

Mer media svd svd svd svd dn dn dn dn smp kb kb nsk nsk nsk exp exp hd hd hd hd hd gp gp gp skd skd skd smp sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Svensk Handel ersätter handlarna nästan fullt ut vid eventuell strejk, enligt en artikel jag läste. Så de överlever nog. Så det är lika synd om dem som om oss stackare som ska ha noll i lönelyft, trots låga löner. Som om inte det vore nog så vill arbetsgivarna att vi ska konkurrera mot bemanningsföretagen också. Och helst inte betala OB under kvällar och helger...som sagt. Stridsmoralen är hög!

  SvaraRadera
 2. Gör ett undantag och publicerar en anonym skribent. Skönt att höra att stridsmoralen är hög! Tillåtandet av bemanningsföretagen är ett stort misstag enligt mig.

  SvaraRadera
 3. De som tror att de kan förhandla bättre än facket, är nog desamma personer som tror att vi har lagstadgade minimilöner för alla yrken, och att Handels har OB-ersättning för att arbetsgivaren är så schysst...

  SvaraRadera
 4. Jag misstänker det också och det är beklagligt att naiviteten är så stor...

  SvaraRadera