tisdag 23 mars 2010

Varför inte?

Någon gång under förra året så var jag på en invigning av en nyöppnad begravningsbyrå. Det är typ så spännande saker man blir inbjuden till som kyrkvaktmästare :)

Sen sak fastnade där, vilket var när någon höjdare från Rydéns i Nybro, som gör likkistor, berättade att de försökte införa lite nyheter, som exempelvis Angelbox (som kanske inte är min smak direkt), urnor i glas (snyggare!) och kistor i design av Ulrica Hydman-Vallien (känns nästan bisarrt men är i vart fall snyggare :) ).

Det var konstaterandet att han betvivlade att alla verkligen vill ha kistor utformade exakt likadant som "alla andra" och att det knappast är en slump att kistorna som säljs i Norge i huvudsak är vita och att de som säljs mest i Sverige är träfärgade och att det var dags att införa lite mer valfrihet inom den här branschen också så att man vågade välja något annat än vad "alla andra" brukar vilja ha. Naturligtvis inser jag att de vill sälja mer och tjäna mer pengar, men inte är alla så konservativa i sin smak med andra saker så varför inte försöka förändra sig här också?

Någon vill gå några steg längre och erbjuda raketuppskjutning av aska som begravning, över en sjö eller möjligen en större skog eller liknande. Bortsett från det eventuellt olämpliga ur miljöaspekten, som finns i alla andra typer av begravningar också, så är frågan varför det inte borde tillåtas det också?

I synnerhet nu när borgerliga begravningar blir vanligare och man vill ge individen bakom den döda kroppen mer uppmärksamhet vid begravningsceremonin. Jag hade definitivt kunnat tänka mig den typen av avslut, lika gärna som något annat, så länge det sker på rätt plats och att det utförs av människor som vet vad de gör.

Även om kisttillverkarna får mindre kistor och urnor att sälja. Men varför skulle de inte kunna sälja även raketer? :)

Mer media dn gp dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Nej, vet du vad. Ganska osmakligt är vad det är.

    SvaraRadera
  2. Vari ligger det osmakliga om det är något den döde själv vill?

    SvaraRadera