söndag 21 mars 2010

Strejkrisk

Jag konstaterar att det är risk för strejk i påsk i handeln då förhandlingarna strandat mellan Handels och Svensk Handel.

Med tanke på den låga lönenivån inom handel så borde det vara dags för ett märkbart uppsving ekonomiskt sett för de anställda.

Vad som är allvarligare är att solidariteten med varandra lyckats splittras på ett sätt som det inte gjort många gånger förut.

Samordningen är viktig av många olika anledningar, inte minst för att tesen "ensam är stark" sällan stämmer inom något område, i synnerhet inte inom den här typen av frågor och jag betvivlar inte alls att det är en taktik för att splittra, helt i paritet med den försvagning av facket man sett från regeringens politik.

Normalt sett tycker jag inte att strejk är en bra lösning på något sätt, men att bara hota med det och sällan eller aldrig använda det innebär också i längden svaghet eftersom motståndarsidan aldrig får någon anledning att bli rädd för hoten, och har mindre anledning än annars att lyssna på fackets åsikter.

Ett av de mest absurda exempel jag hört från butiksvärlden var när någon berättade för mig att i en relativt stor butik i Malmö hade man betalt tills 18.15, när butiken stängde klockan 18.

Var det kunder kvar efter kl 18.15 så förväntades man likväl stanna kvar och ta hand om de sista kunderna tills de hade betalat.

Nu vet jag inte om det fortfarande är så där, eller på andra ställen, men bara en sån sak gör att en betydligt högre lön vore mer än väl motiverat att få igenom.

Mer media dn dn dn sds kb kb gp svd hd hd ab ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Kan meddela att i mängder av butiker betalas bara lön till stängningsdags. Därefter ska kunder tas om hand, kassan räknas och ibland städning fixas. Många inom Handels arbetar gratis en halvtimme om dagen, minst. De så kallade rasterna är istället jourverksamhet. Detta är ett ständigt problem som fackförbundet Handels brottas med, speciellt svårt i dessa tider när det är lågkojunktur och alla är livrädda för att säga ifrån...de timmar man har kanske blir färre på nästa schema om man är besvärlig.

    Så ser verkligheten ut, är förtroendevald inom Handels, så jag talar av egen erfarenhet. En ständig strid.

    SvaraRadera
  2. Tack! Det var som jag misstänkte och det är skamligt att man låter folk med så låga löner jobba gratis dessutom!

    SvaraRadera