lördag 27 mars 2010

Att koka soppa på en spik som inte finns

Det är inte så ofta jag hamnar i funderingen över vad Göran Skytte vill ha sagt i sina funderingar, han är oftast tydlig men däremot så håller jag sällan med honom.

Men i dagens Ett krig mellan Mona och Maria, syftandes på språkröret från miljöpartiet och partiledaren hos sossarna, så är det svårare att förstå vad han vill. Undrar om det bara var skrivkramp eller om det är som Röda Berget säger, att han är livrädd för att allt pekar mot en vänstervinst i höstens val?

Det kan istället vara så här. Bägge är uppfyllda av olika slags tankar och känslor om de senaste opinionssiffrorna, men ingen tar upp det, det är för pinsamt, tystnaden lägrar sig, samvaron blir allt mera skruvad. Utåt fortsätter de – i så fall – naturligtvis att le mot varandra. Men när kamerorna är borta blir det kanske så att leendena stelnar. Varför gillar de henne, men inte mig? Varför gillar de mig, men inte henne?
Det kan vara så.
Det hela ser ut som en spekulation i vad Skytte vill få att se ut som ett krig och min övertygelse är att kampanjstarten för de rödgröna inte kommer att göra Skytte mindre rädd.

Min gissning är snarare att de glädjs sig betydligt mer åt att de rödgröna får fina opinionssiffror i betydligt högre utsträckning än vad de bekymrar sig över eventuella dåliga individuella siffror. Som vänsterpartist, som sladdar runt på 5-6%, så tycker jag självfallet att V:s siffror är tråkiga. Men det är betydligt mer glädjande med majoritet för de rödgröna och en god möjlighet för ett bättre Sverige i nästa mandatperiod!

Möjligheterna för det är oerhört goda, inte minst sen de borgerliga inte kan hoppas på Sd som vågmästare efter de senaste opinionssiffrorna.

Det känns mer och mer som ett måste, inte minst på grund av de konsekvenser som de borgerligas skattepopulism ger i form av lånade pengar och fler och fler som riskerar att vräkas på grund av sämre ekonomi när de inte får jobb.

Apropå sd och deras enfrågepolitik, eller varför inte säga som en Sydsvenskan artikel gör ensvarspolitik där allt är invandringens fel, så går den att bemöta på lokalplanet, men det gäller hela tiden att vi som är emot den typen av retorik väljer att säga ifrån på olika sätt.

Även om vi inte vill inse det så är, sen Sverige bildades, mångkulturen en del av Sverige och partier som påstår sig säga som det är sällan blir annat än mindre ensvarspartier, trots att det finns många frågor i det politiska Sverige att besluta kring.

Jag tycker det märks en stor skillnad när media, inte minst Aftonbladet, inte ger sd mer uppmärksamhet än vad de förtjänar till sina opinionssiffror och frånvaro i riksdagen, och i många kommuner där de är invalda. Människor inser att deras hatfyllda politik knappast är det som viktigast och att de egentligen bara kan prata om en enda sak hela tiden. Bara det att välja bort att ha någon utrikespolitik cementerar hur lite om politik man kan och egentligen är intresserade av att driva.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

  1. Med lånade pengar skriver du? Hur menar du då? Att Sverige tar internationella lån för att betala skattesänkningar?

    SvaraRadera
  2. Jag syftade på artikeln jag länkade till ovan: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skattepopulism-star-sverige-dyrt_4487503.svd

    SvaraRadera
  3. ...som är en insändare utan källor. Om du kollar upp har statsskulden sjunkit de senaste 5 åren. Det tycker jag talar emot det Östros skriver.

    SvaraRadera
  4. Nu är iofs din uppgift utan källor också ;)

    Min källor utöver det ovan är http://www.s-info.se/region/show_news.asp?id=120&news=14226 och http://www.socialdemokraterna.se/upload/Central/dokument/pdf/ekonomi/Borgerliga%20partiernas%20förslag%20på%20skattesänkningar%2020100120.pdf

    Man kan också läsa den här frågan: http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&doktyp=fr&dok_id=GX11319&rm=2009/10&bet=319 och det här svaret: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dtyp=frs&rm=2009/10&dok_id=GX12319&nr=319

    Svaret kanske är det intressantaste eftersom Borg erkänner att man lånar 17 miljarder och att man ska sänka skatterna med 10 miljarder. Jag delar inte hans uppfattning om att sänkningarna är finansierade, för då hade man inte alls behövt låna mer.

    SvaraRadera
  5. riksgalden.se
    1269957 milj kr 2006 då Reinfeldt kom, nu 1189170.
    Från 1975 ökade från ca 70 000 milj till över 880 000 milj 1992. Bara sossarna som hade makt, och det var under denna tid som man grundlade problemen vi har haft sen dess med enorma vårdköer, nedskärningar i äldreomsorg mm. Därför tycker jag förutom att det är faktafel att säga att Sveriges statsskuld har ökad med alliansen att det även är att kasta sten i glashus när man själv historiskt inte visat att man är ekonomiskt ansvarstagande.

    Sen gillar inte jag källor från vare sig Alliansen eller sossarna då de bara vänder och vrider allt som de vill och egentligen är mer propaganda än ärligt visade faktan. Din riksgäldslänk kunde jag inte läsa.

    Men visst har statsskulden ökat igen i år om jag inte sett fel så visst kanske man kan anklaga dem för det, men man måste se helhetsresultaten. Sen har nog valutakurser och sånt sin roll i värdet på stasskulden och jag måste erkänna att jag inte är allt för insatt exakt hur euron försvagning mm har påverkat.

    Men trots allt har statsskulden inte ökat och Sveriges kris är milj i j-förelse med övriga Europa. Det ska man ha i åtanke när man klagar på hur arbetslösheten/klyftorna/utfarnadeskapet har ökat. Ta en titt på Zapatero i Spanien...hur är det där med arbetslöshet och främst ungdomsarbetslöshet? Där är det helt galet....styrt av ja Zapatero som tillhör politiska partiet med vilken färg?

    SvaraRadera
  6. Danne - Så vitt jag vet så har arbetslösheten i Sverige ökat mer än i nästan hela övriga europa, bortsett från Island och Irland, som bland annat Josefin Brink nämnde: http://alltidrottalltidratt.blogspot.com/2010/03/ars-och-valkonferens-i-vaxjo.html

    Eurons försvagning borde snarare hjälpa ekonomin här om inte alla lån och affärer är i dollar fortfarande.

    SvaraRadera
  7. Sverige ligger bättre än snittet i EU27, inte lika bra som Nederländerna så klart men betydligt bättre än många. För att ta mitt exempel Spanien så har de gått från 10 till minst 17 och vissa källor skriver upp till 19.5% arbetslöshet på lite drygt ett år. (googla får du fram ett antal källor)För något år sedan var den under 10%. Ungdomsarbetslösheten är på ca 25% om jag inte missminner mig. Så illa är det inte i Sverige. Inte i närheten. Om Josefin Brink har sagt att endast Irland och Island har kraftigare skenande arbetslöshet än Sverige då bör hon se över sitt yrkesvall då hon uppenbarligen inte vet vad hon pratar om.

    Sen om man tar Irland som du nämner så är jag ganska säker att estland, lettlan, litauen har en sämre utveckling. Men det är ett antagande och jag har inte kollat upp det.

    Det jag ville säga med eurons försvagning är att jag misstänker delar av vår statsskuld är i Euro men då den räknas i kronor så skulle det vara möjligt att den minskat även fast regeringen kan har lånat mer...men detta är bara antaganden från mig och inget jag orkat sätta mig in i.

    SvaraRadera
  8. Som jag minns det så nämnde hon "under regeringens tid vid makten" eller något liknande, så det är ju längre än senaste året och kan så vitt jag vet stämma.

    SvaraRadera