onsdag 13 januari 2010

Inte alls förvånande

Inte alls förvånande att Google överväger att lämna Kina när det riskerar att slå mot deras verksamhet...

Intresset för att mänskliga rättigheter minskar och det enda sättet att få upp ögonen för den igen är att slå där det gör som ondast: mot plånboken på de som tjänar pengar på diktaturerna.

Konstigt nog är kritik rätt tam mot företag som tjänar pengar i diktaturerna, när många annars ondgör sig över bristen på demokrati, trots att de företagen riskerar cementera diktaturen. Ungefär som jag upplever har hänt i Kina.

Edit Lite tragikomiskt är det att Googles aktieskurs faller efter beskedet. Kapitalismen "tackar" för att Google börjar agera i enlighet med de mänskliga rättigheterna genom att göra företaget mindre värt...

Edit 2 Ett bra inlägg skriver bland annat Amnestys svenska generalsekreterare idag hos SvD: IT-företag bidrar till förtryck.

It-företagens verksamhet har många beröringspunkter med mänskliga rättigheter. Yttrandefrihet, rätten till privatliv och brevsekretess är kanske uppenbara, men också rätten till hälsa, förbud mot slaveri, fackliga rättigheter och många andra mänskliga rättigheter kan kränkas i samband med deras verksamhet runt om i världen. It-företag kan till exempel hamna i en situation där de får till uppgift att hjälpa förtryckarregimer med avlyssning och censur av medborgarna. Eller de kan anställa personal i ett land där fackliga rättigheter kränks och arbetsförhållandena kan vara livsfarliga, som till exempel i Kina.
Hur den utrustning och de system it-företag har producerat påverkar mänskliga rättigheter eller vem som har kontroll över dem efter leverans, bör höra till de riskanalyser som företagen regelmässigt gör. Risken att it-utrustning och system hamnar i fel händer ökar i konfliktområden och bristfälliga demokratier. Följderna av utebliven riskanalys kan skada människor – men också företagets rykte.
Men hur är riskmedvetenheten bland svenska it-företag? Under 2008 publicerade Amnesty Business Group resultaten från en undersökning, Amnesty Business Survey, som visade att it-företag ofta inte känner till människorättsriskerna i sin verksamhet.
Mer media dn dn dn dn sds kb kb svd svd svd

2 kommentarer:

  1. Du är typ lite dum du, de lämnar Kina efter ett angrepp på mänskliga rättigheter, kinesiska spioner försöker hacka Aktivisters e-post. Google svarar med att säga: "Vi tänker typ dra nu men innan dess så låter vi bli att filtrera resultaten".

    SvaraRadera
  2. Det vore naturligtvis MYCKET bättre om de överhuvudtaget aldrig gett sig i lag med den kinesiska diktaturen för att tjäna pengar på att låta dem agera censurerande.

    SvaraRadera