söndag 3 januari 2010

Valdagen närmar sig

Det blir mer och mer spännande inför höstens val, och nu börjar även tidningarna i högre grad spänna musklerna för rapporteringen av politiken. Även om jag instämmer i Åsa Linderborgs syn på hur media behandlar främst Reinfeldt, så tror jag ändå att media varit en tillgång när de vågat rapportera om hur vanliga människor upplevt regeringens försämringar av exempelvis sjukförsäkringen.

Även om de varit dåliga på att rapportera om att den försäkringen redan innan förändringarna faktiskt går ihop ekonomiskt, eftersom det betalas in mer till den än vad som tas ut. Något som innebär att det är en osynlig skatt eftersom pengarna tycks försvinna någon annanstans... (Går att läsa om på flera ställen bland annat Ett Hjärta Rött).

Sydsvenskans Per T Ohlsson tycker att det är första gången som en borgerlig regering har en verklig chans att vinna förnyat förtroende igen, om regeringen inte har för bråttom.

I själva verket så tror jag att DN:s ledarsida är mer inne på rätt spår, som anser att det är fördel oppositionen, men att det finns en hel del osäkerhet som spelar in och att det inte går att glömma för någon sida hur mycket till nackdel för sossarna det var med Göran Persson som partiledare och diskussionen om tsunamibanden inför förra valet.

Denna gången tror jag att det blir betydligt lättare för oss på vänstersidan med miljömisslyckanden som inte går att bortförklara och nedmonteringen av sjukförsäkringen, som liberala Sydsvenskan erkänner att  regeringen inte kan förklara trovärdigt.

Utöver de ovan så finns det flera mindre landsortstidningar, bland annat Norra Skåne som fortfarande försöker förklara bort alliansens misslyckande med att de är dåliga på att förklara sin politik och kritisera motståndarsidan...

Flera har varit inne på nackdelen med Lars Ohly, som tyvärr är ett sänke för vänstern och Vänsterpartiet, oavsett vad man anser om honom som person eller politiker, eftersom att han har så lågt förtroende hos allmänheten.

Fast att gå så långt som Smålandspostens ledare gör behöver man däremot inte göra, som ondgör sig över att Ohly blir inbjuden till Seko-kongressen i höstas för att tala.

Även om man bortser från att det känns naturligt att alla de rödgröna partierna får föra fram sin talan på LO-förbunden, så borde man som ledarskribent på en tidning vara medveten om att Ohly inte bara är medlem i Seko, utan även varit fackligt engagerad, vilket mycket väl förklarar hans närvaro där ensamt.

Oavsett vad så hoppas jag i slutändan att Sahlins alldeles för tidiga löfte om löften om ministerposter till mittenpartierna ska vara helt onödigt, utan att de Rödgröna med marginal ska klara sig själva, även om Sd kommer in.

Mer media dag nsk hd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar